16 Żuraw Jutrosin 16 Żuraw Jutrosin 16 Żuraw Jutrosin 16 Żuraw Jutrosin 16 Żuraw Jutrosin 16 Żuraw Jutrosin
+14
+15°
+
Jutrosin
Niedziela, 06

KUCHNIA MYŚLIWSKA

Pieczeń z dzika po myśliwsku.
Składniki:
- 1 kg szynki,
- 100g słoniny,
- 2 łyżki smalcu,
- 1 łyżeczka mąki,
- 2 cebule,
- pół szklanki jasnego piwa,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru.

Marynata:
- 1 szklanka octu winnego,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- 1 listek laurowy,
- po 5-7 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu.

Przygotowanie:
Składniki marynaty zagotować i ostudzić. Odżyłowane i umyte mięso porządnie wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni, codziennie przekręcać. Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć, gęsto naszpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem, zostawić na godzinę. Następnie oprószyć je mąką, zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla, polać smalcem, dodać pokrojoną w plasterki cebulę, skropić piwem i dusić pod przykryciem,
często podlewając przecedzoną marynatą. Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć, pokroić na plastry, ponownie ułożyć w rondlu. Wymieszać dokładnie żółtko z musztardą, sokiem i skórką z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać plastry mięsa i chwilę trzymać na niewielkim ogniu. Mięso delikatnie ułożyć na ogrzanym półmisku. Podawać z kopytkami lub frytkami. Sos przetrzeć przez sito i podać w sosjerce.
Smacznego!
_____________________________________________________

Kiełbasa z dzika
Składniki:
- 1 kg mięsa z dzika,
- 500 g wieprzowiny,
- 500 g słoniny,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka saletry,
- po 15 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
- 5 ziarenek jałowca,
- 2 goździki,
- szczypta majeranku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 3 łyżki soli,
- 1 szklanka przegotowanej wody,
- jelita wieprzowe.

Przygotowanie:
Jelita oczyścić, namoczyć, natrzeć solą. Korzenie drobno utłuc w moździerzu i przesiać przez sito. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Dziczyznę i wieprzowinę przepuścić 2 razy przez maszynkę. Czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki przełożyć do miski i stopniowo dolewając wody wyrobić na masę. Osuszone jelita dokładnie wypełnić masą, zawiązać końce, powiesić na trzy dni w chłodnym, przewiewnym miejscu. Po trzech dniach jeszcze raz mocno ścisnąć mięso, uwędzić w gorącym dymie, włożyć do
wrzątku, gotować na małym ogniu przez pół godziny. Powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu.
Smacznego!